Tankové pivo – Nefiltrovaný Pilsner Urquell
Jedinečný světlý plzeňský ležák se stal legendou mezi pivy a dal vzniknout zcela nové pivní kategorii (Pils, Pilsner). Jeho receptura i varní postup se od jeho vzniku v roce 1842 nezměnily. Díky umění plzeňských sládků se nemění ani jeho kvalita a jeho chuťový profil. To ostatně prokazují pravidelná laboratorní srovnání, z nichž nejstarší se datuje do roku 1897.
Pivo Pilsner Urquell má 4,4% obsahu alkoholu, vyznačuje se příjemně zlatou barvou a lahodnou chuti. Jeho hořkost v kombinaci se sladkostí použitého sladu mu již přinesla mnoho mezinárodních ocenění. Chuť plzeňského piva Vás bude intenzivně provázet od prvního ochutnání až do posledního doušku.
Tankové pivo:
Tankové pivo přitom na první pohled není nijak neobyčejné. Je to klasické pivo vyrobené v pivovaru, které se nestočí do sudů nebo lahví, jak to bývá zvykem, ale převeze se do restaurace ve speciální zachlazené cisterně. Pivo se pak přelije do nádob o objemu pět nebo deset hektolitrů, odkud se čepuje hostům přímo do sklenic. Díky tomuto uchování se nemusí nijak tepelně upravovat, což samozřejmě štamgasti nejlépe poznají na chuti. Tankové pivo představuje nejlepší technický systém pro čepování piva.
Výhodou tanků je jistota, že je pivo uchováno v nejlepších podmínkách za konstantní teploty 7–10 °C. Pivo je v tanku uloženo v nepropustném polypropylenovém vaku (tomuto systému se říká „bag-in-box“), při skladování a čepování pivo tak vůbec nepřichází do kontaktu se vzduchem ani stěnou tanku. Proto neoxiduje a zachovává si přirozené množství CO2 vzniklé během kvašení piva, které dodává správný říz.
A jako host, který si tankovou Plzeň objedná pocítíte i řadu dalších výhod. Pivo méně pění, takže ho budete mít na stole mnohem rychleji. Obsluha navíc nemusí narážet sudy, takže ji nic nezdržuje
Teplota:
Správná teplota při čepování ovlivňuje nejen chuť piva, ale také jeho pěnivost. Teplota piva na kohoutu má být zvolena tak, aby zákazník dostal pivo ve sklenici vychlazené na 6-8 °C. Teplota při čepování by tedy měla být přibližně o stupeň nižší. Při teplotě piva pod 5 °C mohou nastat problémy se sníženou pěnivostí nebo dokonce s chladovým zákalem.
Sanitace
Sanitace pivního vedení a výčepního zařízení je jedním z nejdůležitějších předpokladů kvality čepovaného piva. Za působení chemických a mechanických vlivů se totiž likvidují nežádoucí mikroorganismy a nánosy pivního kamene v pivním vedení. Odborná sanitace by měla proběhnout jednou týdně. Základní vymytí pivního potrubí, včetně rozebrání výčepního kohoutu a jeho odmočení, pak každý den.
Čepování
Pivo se zásadně čepuje do řádně umyté sklenice, na kterou se mohou používat jen speciální mycí prostředky, které nemají žádný zápach a ve sklenici nezanechávají chuť, která by znehodnotila chuť samotného piva. Sklenice musí být vychlazená a mokrá, aby pivo neutrpělo při kontaktu teplotní šok. Správný způsob čepování pak zaručí pivu ideální chuť a říz. Nejen Pilsner Urquell je nejlepší čepovat na jeden zátah, takzvaně na hladinku. Zvolený způsob čepování piva zásadně ovlivňuje jeho chuť. Naši proškolení výčepní čepují pivo se smetanovou pěnou a hlavně s láskou.